W Gruzji używa się do picia kieliszków, ale są też specjalne, dodatkowe
naczynia, z których można pić. Są to między innymi: róg (kantsi)[1],Dokhi,
piala[2]
wiele innych specjalnych, raz kunsztownych, raz śmiesznych naczyń. Można pić ze wszystkiego, np. z
kobiecego buta.
Róg (kantsi)
(Piala)
(Dokhi)
Kwewri
Kwewri czyli specjalne naczynie na wino, które zakopane głęboko w ziemi
służą do przechowywania i naturalnej produkcji wina. Na terenach Gruzji są one
tak stare, że to nawet Włosi zapożyczyli je na swoje ziemie. Samo kwewri jest
najbardziej idealnym naczyniem na wino – utrzymuje optymalną temperaturę,
pozwala na swobodne filtrowanie, nie zmienia zapachu i smaku wina[1].
Po wyprodukowaniu wina, wino jest z niego wydobywane za pomocą specjalnych do tego przeznaczonych narzędzi. Potem Kwewri
jest myte i gotowe na produkcję kolejnego trunku. Czyszczenie odgrywa bardzo
ważną rolę, niedbale umyte pogarsza jakość wina, dlatego też zajmują się tym
właściwe osoby. Do tego celu używa się
narzędzia gałązek myszopłochu, dziurawca lub natki pietruszki[2]. Ważnym jest by osoby czyszczące Kwewri nie
przebywały w jego środku dłużej niż
kilkadziesiąt minut, ponieważ stężenie alkoholowe jest tam tak duże, że
nie potrzeba pić wina by się upić.
Kwewri jest stałym elementem Marani,
nawet jeśli rodziny nie było stać na wybudowanie wyjątkowego „domu wina”, lub
zagospodarowania pokoju na ten cel, musiało znaleźć się chociaż specjalne
wydzielone miejsce na kwewri.
W Gruzji istnieje wyjątkowe kwewri, noszące nazwę Zetasze (dosłowne
tłumaczenie to czerwone wino używane podczas Eucharystii), niestety nie
zachowały się do dziś informacje jak powstały pierwsze Zetasze, i jaka była ich
idea. Jest to tak niezwykłe naczynie, że nie każdy go posiada tylko niektóre
rodziny i cerkwie. Ma ono w sobie coś magicznego, jeśli dobrze się nim
opiekujesz, ono też odpłaci się szczęściem dla Ciebie i Twojej rodziny, jeśli
źle odpłaci tym samym – chorobami, nieszczęściami. Ma też moc uzdrawiania oraz
charakter sakralny, można przy nim odprawiać modły. Nie może ono być w Marani, ze względu na
anielskich opiekunów, musi być na wolnym powietrzu, jest mniejsze niż
standardowe kwewri i jest przypisane konkretnej rodzinie, która musi o nie dbać
już do końca istnienia rodu, ma
niezwykle cudowne właściwości, istnieją opowieści ludzi o pomnażaniu się wina w
Zedasze.
© Opracowanie własne
G. Kobakhidze
[1] Barisashvili
Giorgi, Tradycyjny sposób czyszczenia
Kwewry w Gruzji, „24 saati” z 12.02.12, Tbilisi 2012.
[1] Z rogiem wiąże się
powiedzenie, jeśli nie możesz pić nie pij, nie zmuszamy, tylko odstaw róg,
wiadomo, że nie jest to możliwe zrobić tak, aby nie wylać wówczas wina.
[2] Wykonana z tego samego
tworzywa co kwewri służy tez do wznoszenia
szczególnych toastów – za miłość, musi mieć wówczas przytwierdzoną zapaloną
świecę, i w taki sposób można z niej pić.
Komentarze
Prześlij komentarz